Aktiviteter 2019

22-23 november Tegnérsällskapet deltog vid Bokfestivalen på Nöjesfabriken i Karlstad, ett mycket välordnat och publikdragande arrangemang med en stor mängd utställare och och föreläsare. Margareta Johansson berättade på en av scenerna om sin bok om Sara Maria Seidelia, Esaias’ mor. Nära och långt ifrån Sara Maria Seidelia – prostdottern som blev Esaias Tegnérs mor – nummer 5 i sällskapets skriftserie.
Många möten hade vi vid vår monter och samtal om Esaias Tegnér och om litterära och  kulturella förhållandena under första hälften av 1800-talet.
Vi värvade också flera nya medlemmar.

Från vänster, porträtt av Esaias Tegnér i biskopsmundering och Storkorset av
Nordstjärneorden, Margareta Johansson med årets bok och Olle Hansen med
Eva-Gunilla Ribbings bok om Magnus Lagerlöf, Esaias´ kusin.
Foto: Margareta Grevås Sjöö

13 november firade vi Esaias Tegnérs 237 årsdag i Silvénska villan, Säffle.
Författaren, översättaren och läraren Stewe Clason berättade om Esaias Tegnér med utgångspunkt från sin bok ”Rönndruvan Glöder” som har sitt ursprung i Tegnérs intima relation med Emili Selldén, läkarfru i Växjö, där Tegnér var biskop.

7 september – Hyllning till Esaias Tegnér på Hjälleskate Herrgård i Millesvik

Duo Sentire och The Hebbe Sisters framför den 500-åriga eken. Foto Margareta Grevås Sjöö

Under Skördefesten på Värmländsnäs framträdde Duo Sentire och The Hebbe Sisters vid en musikalisk salong Hjälleskate Herrgård med två fullsatta föreställningar som lockade ett 90-tal gäster. Arrangör var Värmändska Tegnérsällskapet.

Duon, bestående av Ulrika Hebbe på flygel och Lars-Inge Bjärlestam på cello, är artister av världsformat och kompletterade med de skönsjungande döttrarna i The Hebbe Sisters framkallades en enastående musikalisk upplevelse av närhet och intensitet. Programmet omväxlade mellan godbitar av klassiska kompositörer och mera nutida inslag av Evert Taube och Alice Tegnér och nedslag i Alice Babs repertoar.   

Ulrika Hebbe anknöt i presentationen till anförvanter i släkten Hebbe under 1800-talet. Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Hon blev intensivt uppvaktad av Esaias Tegnér, då biskop i Växjö, en uppvaktning som hon envist avvisade. En av hennes döttrar, Signe Hebbe, blev berömd operasångerska som konkurrerade om scenerna i världen med Kristina Nilsson.    

Anknytningen till Esaias Tegnér är tydlig, då han tillbringade sin barndom i Millesvik, där hans far var kyrkoherde. Familjen Tegnér umgicks flitigt med familjen Roos af Hjelmsäter som då ägde Hjälleskate. Som elvaåring 1793 skriver Esaias till sin bror Elof som studerade i Lund, förutom om sina självstudier på akademisk nivå, också om en söndagsvisit på Hjälleskate.

Hjälleskate är ett tydligt och bestående uttryck för ”näsadelns” kultur under 1700- och 1800- talen. Utvändigt med den enkla men imponerande parkanläggningen med de båda flerhundraåriga ekarna framför den sedan byggtiden vid mitten av 1800-talet oförändrade fasaden. Interiören är även den närmast oförändrad. Mest imponerar trappuppgången med utskurna balustrader och på ovanvåningen ”Drottning Ingrids rum” med krenelerad alkov, där drottningen övernattat vid ett besök på gården.        

Värmländska Tegnérsällskapet grundades 1957 av Valdemar Dahlgren som också 1905 grundade folkhögskolan i Säffle, men som han nödgades flytta till Arvika efter några år, där han utvecklade den till Ingesunds Folkhögskola och Folkliga musikskolan som nu är musikhögskola.   

Hjälleskate Herrgård är utomordentligt vackert belägen och gästerna kunde njuta av utsikten över Vänern med Dalslands blånande höjder i fonden. Salongen genomfördes med stöd av värdparet på Hjälleskate, Ingrid och Ferdinand van´t Hooft och Säffle kommun samt Studieförbundet Vuxenskolan.

OLLE HANSEN

11 augusti – Poetisk odyssé med vikingaskeppet Glad på Byälven med Frithiofs saga som tema.

7 juli – Vandringar efter Tegnérslingan längs kanalen och Byälven i Säffle och
4 augusti

7 juli – Sommarutflykt Kvarnstugan och till minnesplatsen över Laura Lignell, dotter till Lars Gustaf Tegnér, Esaias Tegnérs äldre bror, under Kilaveckan torsdagen den 4 juli.

17 februari – hölls årsmöte i Silvénska villan i Säffle. Sonja Söderqvist underhöll med programmet Tegnér och tjocka släkten

Total Page Visits: 1522 - Today Page Visits: 2