Aktiviteter 2019

 • 22-23 november – deltagande vid Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Margareta Johansson berättade på en av scenerna om sin bok Nära och långt ifrån, Sara Maria Seidelia – prostdottern som blev Esaias Tegnérs mor, nummer 5 av sällskapets skrifter.
Porträtt av Esaias Tegnér i biskopsmundering och Storkorset av Nordstjärneorden, Margareta Johansson med årets bok och Olle Hansen med Eva-Gunilla Ribbings bok om Magnus Lagerlöf, Esaias Tegnérs kusin.
Foto: Margareta Grevås Sjöö
 • 13 november – Esaias Tegnérs 237 årsdag firades i Silvénska villan, Säffle.
  Författaren, översättaren och läraren Stewe Claeson berättade om Esaias Tegnér med utgångspunkt från sin bok Rönndruvan glöder som har sitt ursprung i Tegnérs relation med Emili Selldén, läkarfru i Växjö, där Tegnér var biskop.
 • 7 september – litterär och musikalisk salong, en hyllning till Esaias Tegnér, i två föreställningar med Duo Sentire och The Hebbe Sisters på Hjälleskate herrgård i Millesvik, under Skördefesten på Värmlandsnäs.
  Esaias Tegnér anknytning till Hjälleskate är tydlig, då han bodde i Millesvik, där hans far var kyrkoherde till sin död 1793. Familjen Tegnér umgicks med familjen Roos af Hjelmsäter som då ägde Hjälleskate. Som elvaåring 1793 skriver Esaias till sin bror Elof om en söndagsvisit på Hjälleskate.
Duo Sentire och The Hebbe Sisters framför den 500-åriga eken. Foto Margareta Grevås Sjöö
 • 11 augusti – poetisk odyssé med Frithiofs saga som tema ombord på vikingaskeppet Glad på Byälven i Värmlands Nysäter. En tur om cirka 3 timmar.
 • 7 juli och 4 augusti – citatvandringar från Kanaltorget längs Tegnérslingan utmed kanalen och Byälven i Säffle. Ciceroner var Sonja Söderqvist och Sven-Erik Dahlström
 • 4 juli – sommarutflykt till Kvarnstugan i Kila på torsdagskvällen under Kilaveckan och till minnesplatsen över Laura Lignell, dotter till Lars Gustaf Tegnér, Esaias Tegnérs äldre bror.
 • 17 februari – hölls årsmöte i Silvénska villan i Säffle. Sonja Söderqvist underhöll med programmet Tegnér och tjocka släkten.