Släktträdet

SLÄKTERNA Tegnér, Geijer, Lagerlöf och Fröding

Det är genom släktforskning belagt att de fyra framstående värmlänningarna Esaias Tegnér, Erik-Gustaf Geijer, Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding har gemensamma släktband.

Esaias Tegnér, Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding härstammar från mästersmeden Per Larsson på Forsnäs bruk i Alster, död 1735. Denne hade en son, Gustaf, som efter namnet på bruket kallade sig Forsell. Han blev stamfar till en i flera generationer framgångsrik och begåvad släkt i Karlstad. Han blev Tegnérs mormors far, Selma Lagerlöfs farfars mormors far och Frödings farmors morfars far. Esaias Tegnérs mor, Sara Maria Seidelius var dotter till prosten Elof Seidelius i Kila och hans hustru Anna-Lisa, född av karlstadssläkten Forsell.

I mitten på 1700-talet skedde gifte mellan Forsell- och Geijersläkterna och därmed förenades de båda släktträden. I det Geijerska trädets krona hittar man, förutom ett antal framstående bruksägare, också Knut Lilliebjörn på Odenstad i Gillberga, som blev Erik Gustaf Geijers svärfar och FA Dahlgren, författare till skådespelet Värmlänningarna. I en senare generation återfinns Dagens Nyheters chefredaktör Olof Lagerkrantz och Lis Asklund, gift med författaren Erik Asklund.

Släktträdet har illustrerats i en målning av Margareta Modén som finns tillgänglig på Alsters Herrgård, där Gustaf Fröding föddes.  

På Värmlandsrötter finns Esaias Tegnérs släktträd upptecknat. Läs här