Esaias Tegnér 239 år

Värmländska Tegnérsällskapet inbjuder till musikalisk salong på teaterscenen i Medborgarhuset i Säffle den 17 november. Lotta Sairio och Klabbe Hörngren bjuder på en födelsedagshyllning till Esaias Tegnérs ära. Både Lotta och Klabbe har – liksom Esaias Tegnér – tillbringat sin barndom i Säffle-bygden. Programmet är en kavalkad med värmländska associationer med inspiration av Esaias Tegnér.

Duon ”Sairio & Hörngren” består av skådespelerskan och sångerskan Charotta Sairio och pianisten Klas-Henrik (Klabbe) Hörngren. Duon har de senaste åren turnerat i Region Holland och för Riksteatern Värmland och blivit mycket populär och omtyckt. Deras koncept bygger på det musikaliska berättandet, där texten och den sceniska gestaltningen förstärks av den musikaliska tonen. Ett nära samspel är nyckelordet för duon, som i sina föreställningar både  lockar till mycket skratt och andlös tystnad.

Charlotta är verksam som regissör och har de senaste åren arbetat bland annat för Göteborgs Symfoniker, Västra Götalands Ungdomssymfoniker och för Musik i Väst.

Klabbe är eminent pianist inom många områden. Han är känd bland annat genom Klabbes bank, från början ett jazzband men musiken har genom åren utvecklats och blivit alltmera gränsöverskridande. Nyligen har han med det egna bandet gett ut sex kritikerrosade skivor. Han undervisar också på Musikhögskolan Ingesund.

Esaias Tegnér föddes på Kyrkerud

Esaias Tegnér föddes 1782 på Kyrkeruds komministerboställe utanför Säffle, där hans far hade en komministertjänst. Ursprungligen kom fadern som informator till baron Uggla på Sunds Säteri. Hans mor var dotter till prostaret Seidelius i Kila. Hon tillhörde den begåvade släkten Forsell i Karlstad, den släkt som binder samman släkterna Tegnér, Geijer, Fröding och Lagerlöf på det gemensamma släktträdet. Fadern blev sedan Kyrkoherde i Millesvik. Tidigt lämnade Esaias Tegnér barndomshemmet i Millesvik och kom, liksom sina två äldre bröder, att studera i Lund, där han gjorde en blixtrande snabb karriär och blev i unga år professor i grekiska. Senare blev han biskop i Växjö. Han utvecklades till en av tidens mest framstående diktare och kulturpersonligheter.

Frithiofs saga

Esaias Tegnérs ”magnum opus” är Frithiofs saga, som blev en bestseller och som lästes och reciterades i både slott och koja och som också översattes till tiotalet europeiska språk. Mycket annat av hans diktning lever fortfarande och har kommit att ingå i det som kan kallas en ”svensk kanon”, liksom också mängden av aforismer och talesätt han präglat som vi ofta fortfarande använder i dagligt tal. Förutom diktare var han också en enastående brevskrivare. Hans korrespondens med en mängd av den tidens kulturpersonligheter kan fortfarande läsas med stor behållning.

Programmet stöds av Säffle kommun, Alfastiftelsen och Studieförbundet Vuxenskolan.

OLLE HANSEN

Klabbe Hörngren och Lotta Sairio. FOTO Lotta Sairio