Valdemar Dahlgren

Valdemar Dahlgren föddes 1881 i Botilsäter på Värmlandsnäs. Han kom tidigt att intressera sig för undervisningsfrågor och särskilt folkhögskoletanken som låg i tiden.
Dahlgren levde hela sitt liv med Esaias Tegnérs liv och verk. Han återkom ständigt i sin undervisning till Tegnér som han verkligen omhuldade, liksom också till den antika grekiska kulturen. Han talade ofta om de två halvöar som låg honom så varmt om hjärtat, den grekiska med Peloponnesos och Värmlandsnäs.

År 1905 startade han en folkhögskola på Sifhällaåsen i Säffle tillsammans med kollegan Georg Aronsson-Arninge. Skolan i Säffle hade föga framgång eftersom den motarbetades av de tongivande i orten.

Folkhögskolan på Sifhällaåsen 1905-1909

Dahlgren flyttade då skolan till den gamla prästgården Agneteberg utanför Arvika där präster av släkten Lagerlöf bott i tre generationer

Folkhögskolan på Agneteberg väster om Arvika

År 1926 flyttades folkhögskolan än en gång. Nu till Ingesund söder om Kyrkviken och Arvika.

Här utökades också skolan med en folklig musikskola som så småningom utvecklades till den framgångsrika Musikhögskolan Ingesund.

Folkhögskolan lever också vidare. År 1953 lämnade Dahlgren uppdraget som rektor, han var då 72 år. Han och hans maka Karin bosatte sig på Stömne Herrgård i Stavnäs söder om Arvika. Valdemar Dahlgren avled 1958 och därmed kan man med fog säga att en eldsjäl som aldrig gav upp, gått ur tiden.