Värmlands bokfestival 2021

Värmländska Tegnérsällskapet deltar i Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad den 19-20 november med monter där vi presenterar Esaias Tegnérs liv och verk. Vi säljer också böcker ur vår utgivning. Klockan 12.30 presenteras den nyutgivna boken Jeana Carolinas poesialbum på Kunskapsscenen av Margareta Johansson och Gunnar Imberg. Se mer om presentationen nedan.  OBS! Tiden är 12.30 och inte 12.00 som det står i presentationen! 

Hela festivalprogrammet finns på länken.

https://varmlandsbokfestival.se/

VÄLKOMNA!

Fredag 19 november
Klockan 12.30
Kunskapsscenen

Jeana Carolinas poesialbum

Margareta Johansson och Gunnar Imberg berättar om boken som ger en inblick i hur man levde i två lektorsfamiljer, med Jeana Carolina som gemensam nämnare, i Karlstad under slutet av 1700-talet och första hälften av 1800-talet. Boken ger inblick i den tidens historia och berättar något om kretsen kring nationalskalden Esaias Tegnér. Bokens baksidestext beskriver innehållet:

”I början av 1800-talet var poesialbum ett vanligt fenomen bland unga damer. Ett sådant album hade Jeana Carolina Bagge (sedermera Tegnér och därefter Åberg) i Karlstad.

Från giftermålet med Elof Tegnér 1813 samlade Jeana Carolina i sitt album 23 dikter från samtiden. Kända och okända, långa och korta, kom dikterna att fylla 175 albumsidor. Till urvalet bidrog troligen såväl maken Elof som dennes bror Esaias Tegnér.

Esaias Tegnér är författare till 16 av albumets dikter. Bland övriga författare finns bland annat fem ledamöter av Svenska Akademien. Vi möter såväl kända verk som tillfällesdikter, vilka kommit till i samband med en eller annan specifik händelse.

Jeana Carolinas poesialbum har bevarats i släkten genom alla år. För något år sedan begav sig en av Jeana Carolinas ättlingar till SVT:s antikrundan med poesialbumet i handen och fick rådet att vända sig till . Rådet resulterade i denna bok.”